Complements, extensions i webapps
Timing - Escaleta
Molt bones!
Capítol 1 de 4: potenciant les eines TAC.
Així doncs, primer capítol de 4 que tenen el clar objectiu de fer-mos més eficaços. Així de simple, així de complicat 😅
A vegades donam per fet allò que ens conten, que ens arriba a les orelles; interioritzam certs conceptes (“palabros” que deia aquell) que semblen que sempre han estat presents però resulta que després, si ens aturam realment a pensar què en sabem al respecte, doncs més bé sabem poc o, fins i tot, no sabem ben bé el què és.
Aquest és el cas dels complements, les extensions i les web apps, dins el món d’internet.
Sí, anem a veure què és cada cosa i de quina manera ens poden ajudar, ja que bàsicament es tracta d’això, que ens ajudin i no que ens facin la vida més difícil, no és així?
El fet és que tant extensions com complements “vitaminaran” el teu dia a dia
Tant extensions com complements “vitaminaran” el teu dia a dia.

Em centraré bàsicament en l’entorn Google, i en concret en el seu navegador (Chrome) i algunes de les seves aplicacions més característiques:
CHROME (Navegador)
DOCS (Documents de text)
SLIDE (Presentacions)
SHEETS (Fulls de càlcul)
FORMS (Formularis)
DRIVE (Disc dur virtual)
GMAIL (Gestor de correu)
CALENDAR (Calendar)
NOTA MOLT IMPORTANT:
Si el teu compte (di-li: teunom@ceipteucentre.com) que estàs emprant, pertany a un entorn educatiu, serà l’administrador/a del teu domini qui decideixi si pots instal·lar-te o no qualsevol de les opcions que estam valorant.
Cas que estiguis emprant un compte personal (teunom@gmail.com) no tendràs cap problema en instal·lar el que sigui ja que ets tu qui ho decideix.
DEFINICIÓ breu
Abans de res voldria intentar definir de manera breu què és cada cosa i, posteriorment, dedicaré un article a cada un d’aquests conceptes:
Complements: “Aplicacions” que s’afegeixen a una aplicació “mare”per potenciar-la.
S’instal·len a Docs, Slides, Sheets i Forms.
Addicionalment es pot xerrar de complements també per Gmail i Calendar, però és un poc diferent.
Extensions (add-on en anglès) “petites” aplicacions que es monten/corren o s’instal·len (com li vulguis dir) damunt el navegador. Habitualment són molt útils ja que faciliten certes tasques que d’altra manera ens durien més temps.
S’apliquen a Chrome.
Web Apps: Aplicacions especials que poden córrer a través del navegador. Fan la funció d’accés directe a la pàgina web, de fet, podem fer que restin al nostre ordinador com si fossin una “altra” aplicació diferent.
Sens dubte, en el darrer article d’aquesta sèrie ho veuràs millor.
INSTAL·LACIÓ
Aquí Google ens embulla un poc, ja que complements i extensions tenen tendes diferents. Però bono, just és saber-ho, a més, cada aplicació et duu directament a la tenda corresponent.
Anem a veure…
COMPLEMENTS
S’instal·len a través de la tenda anomenada Google Workspace Martketplace.
EXTENSIONS
Per altra banda, podem trobar les extensions dins la següent tenda (Chrome web store):
WEBAPPS
Les “crearem” nosaltres. No necessitam d’una tenda per instal·lar-les.
Recorda que ens trobam en el capítol 1 de 4: potenciant les eines TAC.
En propers capítols d’aquest article veuràs com es poden instal·lar a cada una de les tendes.
SEGURETAT
Un tema sempre candent i que òbviament cal tenir molt present. Ara bé, en molts casos se mos escapa respecte als coneixements que tenim, si bé sempre cal aplicar el sentit comú en funció de tot el que ens demanin.
Com sé si el que estic instal·lant és adequat o no? és fiable o no?
Te diria que tot el que llegiràs és extrapolable a qualsevol entorn, no just a la instal·lació d’extensions o complements.
Vaig enviar un tweet demanant el següent:
Algunes pautes per poder definir/considerar si una extensió de chrome o un complement de docs, slides, sheets o forms, són segurs o no?
Lògicament, a part del sentit comú … M’ho demana molta gent i també m’ho deman jo.
De fet, el vaig fer en castellà perquè tengués més ressò.
Vaig citar directament a dues persones (que a més han participat dins educacio10x) que són referents també en aquest camp: en Jaume Feliu (creador de corubrics, complement de full de càcul) i en Dani Amo (creador del curs “Higiene digital amb Google”)

XERRADA
XERRADA
CURS
En referència a com Google gestiona la inclusió d’extensions i/o complements dins les seves tendes digitals, som franc, no he trobat res concret dins la documentació oficial (tal volta no he cercat on calia i si trobes alguna informació contrastada, per favor, no dubtis en posar-te en contacte amb mi i actualitzarem aquest article).
Decàleg
Així doncs, en base a demanar i llegir, duc a terme el següent decàleg a tenir present:
1. Llegir la política de privacitat de l’extensió i assegurar-se que l’ús de les dades és el que és.
2) Veure si l’extensió és de codi lliure (i si se sap de programació fer una ullada al codi)
3) Tenir referències del desenvolupador. Conèixer l’empresa/persona, les seves ideologies, orígens i govern a què respon.
5) Revisar si l’extensió té molts usuaris (pot ser indicatiu). Revisar els comentaris. Cerca ressenyes i revisa les qualificacions.
4) Revisar permisos i llocs web on connecta.
6) Sols instal·lar-se allò que sigui realment necessari i reconegut. Evita el síndrome de Diògenes digital (ja saps a què em referesc)
7) Fins i tot crear un compte de proves on instalar noves extensions…
8) Vigila les actualitzacions. Si fa temps que no l’actualitzen, planteja’t emprar-ne una altra.
9) Considera el fet que moltes extensions es mantenen gràcies a publicitat i recol·lecció de les teves dades (hàbits de navegació)
10) Aplica sentit comú.
Què diu Google?
I finalment, això és el que diu Google sobre com podem gestionar la informació a la qual sol·licita accés l’esmentada extensió, és a dir, a què ens hem d’atendre cas que acceptem:
Alerta alta
Quan el permís requereix accés a totes les dades de l’ordinador i dels llocs web que visiteu, vol dir que l’aplicació o l’extensió pot accedir pràcticament a qualsevol lloc, des de la càmera web fins a fitxers personals de dins i fora del navegador.
Alerta mitjana
Aquesta alerta pot sol·licitar accés a la informació següent:
A les vostres dades en tots els llocs web que visiteu. Amb aquest permís es concedeix accés per llegir, sol·licitar o modificar les dades de totes les pàgines que visiteu, com ara el compte bancari o Facebook.
A les vostres dades de llocs web determinats. Amb aquest permís es concedeix accés per llegir, sol·licitar o modificar les dades de les pàgines que visiteu d’una sèrie de llocs web determinats.
Alerta baixa
Aquesta alerta sol·licita accés a la informació següent:
A la llista d’aplicacions, d’extensions i de temes instal·lats: l’aplicació o l’extensió pot activar, desactivar, desinstal·lar o iniciar temes, extensions i aplicacions que hàgiu instal·lat.
A les adreces d’interès: l’aplicació o l’extensió pot llegir, modificar i organitzar les adreces d’interès, així com afegir-s’hi.
A l’historial de navegació: l’aplicació o l’extensió pot llegir i esborrar l’historial de navegació.
A les pestanyes i a l’activitat de navegació: l’aplicació o l’extensió pot veure els URL i els títols dels llocs web que visiteu. També pot obrir i tancar pestanyes i finestres, així com anar a pàgines noves des de pestanyes i finestres obertes.
A la ubicació física: l’aplicació o l’extensió pot fer servir la ubicació actual del vostre ordinador o dispositiu.
A dades que copieu i enganxeu: l’aplicació o l’extensió pot accedir a la informació que heu copiat i enganxat.
Un cop s’hagi instal·lat l’aplicació o l’extensió, se us pot demanar que concediu o denegueu permisos opcionals. Si els concediu, no podreu canviar-los.
CONCLUSIÓ
En definitiva, després no val dir “ho haguessis pogut dir” 😅
Ara bé, dit això, no fa falta entrar en pànic i valorar el molt que ens poden ajudar. Me quedaria amb el darrer dels punts del decàleg: sentit comú.
Esper que aquest capítol 1 de 4: potenciant les eines TAC, t’hagi agradat i que t’ajudi a tenir una vida més organitzada, més eficient,…
En els propers articles et mostraré diferents exemples de tot el que he parlat. Veuràs extensions, complementes i webapps en acció!
Salut!
PD: per cert, no dubtis en apuntar-te de manera gratuïta per estar informat de tot el que succeeix dins educacio10x.
I si vols accedir a tot el contingut 👇